Την κορυφαία παγκόσμια διάκριση στην Ενδοκρινολογία έλαβε ο Γεώργιος Χρούσος

on .

Η ύψιστη διάκριση στην Ενδοκρινολογία παγκοσμίως, το «Fred Conrad Koch Award», απονεμήθηκε, στις 22 Ιουνίου 2014, στο Γεώργιο Χρούσο, καθηγητή Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Bionian Cluster Βιοτεχνολογίας και Υγείας, από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του 96ου Ετησίου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη συνολική του προσφορά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και το έργο του που έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην κλασική ενδοκρινολογία.

Το πολύχρονο, βασισμένο στην πρωτότυπη έρευνα, έργο του Καθηγητή Γ. Χρούσου έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση ενός φάσματος κλινικών καταστάσεων πέραν της κλασικής ενδοκρινολογίας, όπως η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη, το χειρουργικό στρες, ο ύπνος και το σηπτικό σοκ, καθώς και χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές της διατροφής και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο κ. Χρούσος είναι ο πρώτος Έλληνας και ο δεύτερος μη Αμερικανός που λαμβάνει αυτή την ύψιστη διάκριση. Είναι καθηγητής και διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 2011, κατείχε τη Διακεκριμένη Έδρα Τζον Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (Kluge Distinguished Chair in Technology and Society, Library of Congress, USA). Από το 2013, είναι Πρόεδρος του BionianCluster Βιοτεχνολογίας και Υγείας, της πρώτης συστάδας συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και αρμόδιων φορέων με την Υγεία και τη Βιοτεχνολογία στην Ελλάδα.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στη Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον.

Συμμετέχει ως κύριος συγγραφέας η συν-συγγραφέας σε πάνω από 1.000 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 75.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις, μια αδιάψευστη μαρτυρία της σημασίας και επιρροής της έρευνάς του.

Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information (ISI), είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited), όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, παγκοσμίως. Είναι, επίσης, ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Institute of Medicine, The National Academies, Washington, DC, USA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea, London, UK), Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών (American College of Physicians) και του Αμερικανικού Κολεγίου

Ενδοκρινολογίας (American College of Endocrinology) και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK).

Οι διακρίσεις δε σταματούν εδώ για τον Καθηγητή, Γεώργιο Χρούσο: στο επόμενο διάστημα ο πρόκειται να βραβευθεί και από το Συμβούλιο του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» «για τη σημαντική συμβολή του στην ενδοκρινολογία και κυρίως στην παιδιατρική ενδοκρινολογία, όπου οι εργασίες του άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και των διαταραχών του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριδιακού άξονα. Οι εργασίες αυτές οδήγησαν στην κατανόηση και αντιμετώπιση ασθενειών, τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, όπως το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Addison, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, το μεταβολικό σύνδρομο καθώς και στην αποσαφήνιση των μοριακών μηχανισμών του στρες».